Kolsch
Kölsch is een Duits biertype van hoge gisting. Hier bier heeft veel weg van Pilsener. Echter Pilsener is ondergistend en Kölsch bovengistend, maar door de koude lagering is deze bierstijl uit Keulen toch redelijk clean. In 1986 tekenden 24 brouwers een convenant waarin staat dat alleen zij Kölsch mogen brouwen. Deze brouwerijen hebben zicht op de Keulse Dom. Kölsch is ongepasteuriseerd en gefilterd; Wiess is de ongefilterde variant. Een Kölsch heeft subtiele hoparoma's met weinig esters. De smaak is vooral fris, zoetig en licht bitter en heeft veelal een droge afdronk.
Pilsener
Pils of Pilsener is nog steeds veruit de meest gedronken bierstijl. Het is een ondergistend, soepel en subtiel biertype met een laag alcoholpercentage en een behoorlijke hoeveelheid koolzuur. De kleur is licht- tot goudgeel. Het bier heeft een stevige witte schuimkraag, die lang blijft staan. Het karakter is fris, crisp en dorstlessend. Nederlandse Pilseners zijn vooral moutig zoet en bitter van smaak.